Yurt içinde misiniz?

Article: Yurt içinde misiniz?

Almanya'da yaşama alışıyorsunuz

Almanya'ya vardıktan sonra ilk bürokratik engelleri aştığınızda, buraya alışmak ve Alman kültürünü daha iyi tanımak için daha fazla zamanınız olacaktır. Bununla birlikte, önümüzdeki birkaç hafta içinde birkaç formaliteye dikkate almalısınız.

Vize ve Oturma izni

Ulusal vizeniz varsa, bu vize, süresi dolmadan en az 4-6 hafta önce oturma iznine dönüştürülmelidir. Oturma izni için ikamet ettiğiniz yerdeki yabancılar dairesine başvurmanız gerekmektedir. Hangi yabancılar dairesinin sizden sorumlu olduğunu makam bulucu aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Başvuru süreciyle ilgili herhangi bir sorunuz veya sorununuz varsa, lütfen SUKI ile irtibata geçin.


End of expander content
Dil

Almanca öğrenmeye başlamanıza yardımcı olmak için size ek dil kursları sunmaktan mutluluk duyarız. Bu, Almanca dil becerilerinizi daha da geliştirmenizi sağlayacaktır. Sizinle birlikte, size uygun olan ve DB'ye başlamanız için ihtiyaç duyduğunuz dil kursunu belirliyoruz.  
Gelecekteki DB çalışanlarına yönelik dil hizmetlerimiz, çevrimiçi, yüz yüze ve WBT (web tabanlı eğitim) dahil olmak üzere çeşitli formatlarda genel dil kurslarını ve demiryoluna özgü dil kurslarını içerir: 

Genel dil kursları  

  • Bulunduğunuz ülkede yerel işbirliği ortaklarımızla çevrimiçi dil kursları 
  • Goethe-Institut ile işbirliğiyle dil yeterliliği (A1 ila C1 için; WBT) 
  • Speexx üzerinden kendi kendine eğitim (A1'den C1'e kadar; 6 aylık erişim) 

Uzmanlığa ve demiryoluna özel kurslar - Çevrimiçi  

  • Günlük iş hayatında dil yetkinliği - A1-C1  

Buna ek olarak Burada Almanca öğrenmenize yardımcı olabilecek ücretsiz çevrimiçi kurslara genel bir bakış bulabilirsiniz: 

YouTube kanalları örnekleri:  

End of expander content
Denklik

Vizeniz için mesleki yeterliliğinizin tanınması gerekiyorsa:  


Birçok durumda, yeterliliğinizin tanınması vizeniz için bir ön koşuldur. Yeterliliğiniz henüz (tam olarak) tanınmamışsa, tanınma süreci öncesinde ve sırasında size destek olmaktan memnuniyet duyarız. Burada denklik süreci hakkında bilgi bulabilirsiniz. İlgili irtibat kişilerine genel bir bakışı burada bulabilirsiniz.

Okul diplomaları: Almanya'da eğitime başlamak istiyorsanız, okul diplomanız için denklik onayı gerekebilir. Okul diplomanız için ilgili federal eyalettekidevlet eğitim kurumundan denklik onayı alabilirsiniz.

Akademik dereceler: Eğitiminizi yabancı bir üniversitede tamamladıysanız, derecenizin bir Alman derecesi ile denk olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Anabin veri tabanında yabancı üniversitenizi bulabilir ve bir Alman üniversitesi (statü: H+) ile denk olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Üniversitenizin (statü: H+) ve derecenizin (statü: eşdeğer veya karşılaştırılabilir) Anabin'de listelenmiş olması önemlidir.

Mesleki eğitim: Yabancı bir mesleki diplomanız var mı? Almanya'da bir meslekte çalışmak istiyorsanız, mesleki eğitiminizin yetkili meslek odası tarafından tanınması gerekir.

Sanayi ve Ticaret Odası'nın (IHK) mesleklerinden IHK FOSA (Foreign Skills Approval) sorumludur. Esnaf Odasına atanmış meslekler için yerel esnaf odasının onayı alınmalıdır.

End of expander content


Almanya'da çalışmaya yönelik organizasyonel konular

Kalıcı ikametgah, taşınma

Almanya'da kalacak yer bulmak her zaman kolay olmayabilir. Bir konut ararken yalnız olmamanız için DB, dairelerini DB çalışanlarına sunmayı tercih eden ortaklarla uzun vadeli işbirliği anlaşmaları yapmıştır. Mevcut tüm dairelere genel bir bakışı aşağıdaki bağlantıdabulabilirsiniz. 

Özel taşımanızı DB Schenker aracılığıyla sipariş etme seçeneğiniz de vardır. Önemli bilgileri buradabulabilirsiniz.


End of expander content
Kreş, okul, eğitim

Kreş, okul veya okul değiştirme kaydının zamanında yapılması önemlidir. Kreş, okul ve eğitimle ilgili bilgi formlarında ve aileler için kontrol listesinde ipuçları ve bilgiler bulabilirsiniz.


End of expander content
Resmi makamlar

Almanya'daki ilk işlemleriniz için resmi makamlara sık sık gitmeniz ve bürokrasiyle çok fazla uğraşmanız gerekecektir. Örneğin, bir banka hesabı açmak veya nüfus müdürlüğüne kaydolmak için yardıma ihtiyacınız varsa, SUKI'nin Soziallotsenprogramm programına kayıt olabilirsiniz. SUKI ekibi sizi dijital olarak veya yerinde destekleyebilir ve ilk adımlarda size rehberlik edebilir.

Vergi daireleri sizi bir gelir vergisi sınıfına atamak için genellikle biraz zamana ihtiyaç duyarlar. İşe başladığınız ilk gün doğru gelir vergisi sınıfına atandığınızdan emin olmak için, size önceden doldurup bordro muhasebe departmanına iade edebileceğiniz Formular Abfrage Lohnsteuermerkmale formunu sunuyoruz. Bu şekilde çok fazla vergi kesintisi olmasını önlersiniz.


End of expander content
Vergi beyannamesi

Ödediğiniz verginin bir kısmını geri almak için vergi beyannamesinde bulunmanız faydalı olacaktır. Vergi beyannameleri ile ilgili önemli bilgileri SUKI indirme alanındabulabilirsiniz.


End of expander content
Sözleşmeler ve hesaplar

Nelerin çekildiğini düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Faturaları ve makamlardan gelen mektupları her zaman hemen açın. Son tarihleri kaçırırsanız, fazladan para ödemeniz gerekebilir.


End of expander content
Sağlık sigortası

İşe başladığınızda, işvereninize tercih ettiğiniz sağlık sigortası kurumunu bildirmeniz gerekir. Aksi takdirde, kayıt işveren tarafından DB Grubu'nun şirket sağlık sigortası kurumu olan Bahn-BKK sağlık sigortası kurumunda yapılır.

Toplamda 100'ün üzerinde yasal ve 50 civarında özel sağlık sigortası kurumu bulunmaktadır. Kapsamlarda farklı hizmetler olabilir. Farklı sağlık sigortası kurumlarına genel bakışı burada bulabilirsiniz:

http://www.abc-der-krankenkassen.de/Kassenwahl.htm


End of expander content
İş göremezlik

Hastaysanız, derhal yöneticinize rapor verin. Üç takvim gününden daha uzun süre çalışamayacak durumdaysanız, doktordan iş göremezlik belgesi almanız gerekmektedir. Bu belge sağlık sigortası şirketiniz tarafından otomatik olarak işverene gönderilir. Tedbirli olmak için lütfen belgeyi yine de size teslim etmelerini sağlayın. Hastalık bildirimi için tam süreci burada bulabilirsiniz.

Not: DB Planet sayfasına yalnızca ilk iş gününüzden itibaren aktif DB kullanıcı hesabınızla erişebilirsiniz.


End of expander content
Dinlence kampanyaları

İşin yanı sıra, yeni ikamet yerinizdeki insanları tanımak ve örneğin ortak hobiler edinmek için birçok fırsat vardır:

  • Spor kulüpleri (futbol, yüzme, jimnastik, dans ...)
  • İlgi grupları (örneğin model yapımı, el sanatları, aşçılık, hayvan refahı, ...)
  • Kuruluşlar (örneğin sendikalar, siyasi partiler, doğa koruma dernekleri...)
  • Aile grupları (mahalle kafeleri, çocuk ofisi, Caritas, Diakonie, ...)
  • Dini kurumlar (kiliseler, camiler, tapınaklar, ...)


End of expander content
Pilotlar

Gönüllü DB çalışanları, bu konularla ilgili sorularınızda size ve ailenize destek olmaktan mutluluk duyacaktır. Birlikte Almanca pratik yapabilir ya da kreşe kaydolmanıza veya bir başvuru formu doldurmanıza yardımcı olabilirler. Bir pilotla tanışmak istiyorsanız, lütfen kayıt formunukullanarak doğrudan bizimle irtibata geçin.


End of expander content
Sorumlu kişi

Almanya'da ilk günlerinizde size destek olmaktan mutluluk duyarız. Sorumlu kişilere genel bakışı burada bulabilirsiniz: 

Başvuru süreci, mesleki yeterliliğiniz için denklik, istihdamınızdan önce oturma izni ve adaptasyon kali̇fi̇kasyonu  

  • Yerel işe alım uzmanınız 
  • İK iş ortağınız
  • Yöneticiniz 

İş sözleşmesi 

  • İK iş ortağınız

Vizenizin Almanya'da oturma iznine dönüştürülmesi, mesleki yeterliliğiniz için kısmi denklik konusunda danışmanlık 

Global Mobility Helpdesk 

Telefon: +4930 297 1048 

E-posta: global.mobility@deutschebahn.com  

Yabancılar dairesi, ikamet edilecek konut, entegrasyon ve çok kültürlü bir arada yaşama konularındaki sorularınız için destek 

Sosyal ve Kültürel Entegrasyon - SUKİ Projesi
Telefon: 069 809076-288(Pazartesi'den Cuma'ya 8:00 - 15:00 arası)
E-posta: suki@stiftungsfamilie.de 

End of expander content