Jesi li već u tuzemstvu?

Article: Jesi li već u tuzemstvu?

Prilagodba u Njemačkoj

Nakon što prevladaš prve birokratske prepreke po dolasku u Njemačku, imat ćeš više vremena da se prilagodiš i bolje upoznaš njemačku kulturu. Ipak, trebao/la bi se pridržavati nekih formalnosti u sljedećih nekoliko tjedana.

Viza i boravišna dozvola

Ako imaš nacionalnu vizu, trebaš je prenijeti u boravišnu dozvolu najmanje 4-6 tjedana prije isteka. Moraš podnijeti zahtjev za boravišnu dozvolu u svom imigracijskom uredu u mjestu prebivališta. Možeš upotrijebiti nalaznik uprava i saznati koje je imigracijsko tijelo nadležno za tebe. Ako imaš pitanja ili poteškoće prilikom podnošenja zahtjeva, obrati se kolegama iz programa SUKI.


End of expander content
Jezik

Kako bismo ti olakšali početak učenja njemačkog jezika, rado ćemo ti ponuditi dodatne tečajeve jezika. To će ti omogućiti da usavršavaš svoje znanje njemačkog jezika. Zajedno s tobom pronaći ćemo tečaj jezika koji ti odgovara i koji trebaš za početak rada u DB-u.  
Naši tečajevi jezika za buduće zaposlenike DB-a uključuju opće tečajeve jezika specifične za željeznicu u različitim formatima, tu spadaju online tečaj, licem u lice i WBT (internetska obuka): 

Opći tečajevi jezika  

  • Online tečajevi jezika u dotičnoj matičnoj zemlji s našim lokalnim partnerima za suradnju 
  • Jezična kvalifikacija u suradnji s Goethe-Institutom (za A1 do C1; WBT) 
  • Samoučenje putem Speexxa (za A1 do C1; pristup od 6 mjeseci) 

Tečajevi specifični za predmet i željeznicu – online  

  • Jezična sposobnost za svakodnevni rad – A1-C1  

Osim toga, ovdje ćeš pronaći pregled besplatnih internetskih tečajeva koji ti mogu pomoći u učenju njemačkog jezika: 

Primjeri YouTube kanala:  

End of expander content
Priznanje

Ako vam je za vizu potrebno priznavanje vaših profesionalnih kvalifikacija:

U mnogim slučajevima, priznavanje vaše diplome je preduvjet za vašu vizu. Ako vaša diploma još nije (u potpunosti) priznata, rado ćemo vas podržati prije i tijekom procesa priznavanja. Informacije o postupku priznavanja možete pronaći ovdje. Ovdje možete pronaći pregled relevantnih kontakt osoba.

Svjedodžbe: Ako želiš započeti osposobljavanje u Njemačkoj, možda ćeš morati predočiti priznatu svjedodžbu o završetku školovanja. Svjedodžbu o završetku školovanja može priznati Državni ured za školstvo u odgovarajućoj saveznoj državi.

Akademske diplome: Ako si završio/la studij na stranom sveučilištu, možeš provjeriti je li tvoja diploma usporediva s njemačkom diplomom. U bazi podataka Anabin možeš odrediti svoje strano sveučilište i usporediti odgovara li njemačkom sveučilištu (status: H+). Važno je da su tvoje sveučilište (sa statusom: H +) i tvoja diploma (sa statusom: odgovara ili usporedivo) navedeni u Anabinu

Stručno osposobljavanje: Imaš li inozemnu stručnu spremu? Ako želiš raditi u reguliranoj struci u Njemačkoj, tvoje strukovno osposobljavanje mora priznati nadležno strukovno udruženje.

IHK FOSA (Foreign Skills Approval) nadležna je za zanimanja Gospodarske i industrijske komore (IHK). Za zanimanja dodijeljena Obrtničkoj komori potrebno je priznanje lokalne Obrtničke komore.

End of expander content


Papirologija za rad u Njemačkoj

Stalno prebivalište, preseljenje

Nije uvijek lako pronaći smještaj u Njemačkoj. Kako bismo te podržali u potrazi za stanom, društvo DB sklopilo je dugoročne suradnje s partnerima koji svoje stanove prvenstveno nude djelatnicima DB-a. Pregled svih dostupnih stanova možeš pronaći na sljedećoj poveznici

Također imate mogućnost naručiti svoju privatnu selidbu putem DB Schenkera. Ovdje možete pronaći važne informacije o tome. Važne informacije o tome možeš pronaći ovdje.


End of expander content
Vrtić, škola, obrazovanje

Važno je pravovremeno voditi brigu o vrtiću, početku škole ili promjeni škole. Savjete i informacije možeš pronaći u informativnim listovima o vrtiću, školi i obrazovanju te kontrolnom popisu za obitelji.


End of expander content
Uprave

Tvoji prvi koraci u Njemačkoj također uključuju mnoge administrativne procedure i puno birokracije. Na primjer, ako ti je potrebna pomoć pri otvaranju bankovnog računa ili prijavi u Uredu za prijavu stanovnika, možeš se prijaviti za program socijalnih radnika projekta SUKI. SUKI tim može ti pomoći digitalno ili na licu mjesta i voditi te kroz prve korake.

Često poreznim vlastima treba malo vremena da te klasificiraju u porezni razred. Kako bi se tvoj prvi radni dan obračunavao s ispravnim poreznim razredom, na raspolaganju ti stoji Formular Abfrage Lohnsteuermerkmale koji možeš unaprijed ispuniti i poslati natrag uz platnu listu. Na taj način izbjegavaš odbijanje previše poreza.


End of expander content
Porezna prijava

Kako bi dobio/la povrat dijela plaćenog poreza, isplati se podnijeti poreznu prijavu. Važne informacije o poreznoj prijavi možeš pronaći u odjeljku za preuzimanja programa SUKI.


End of expander content
Ugovori i računi

Redovito provjeravaj svoja terećenja. Uvijek odmah otvori račune i službenu poštu. Ako propustiš rokove, možda ćeš morati platiti dodatni novac.


End of expander content
Zdravstveno osiguranje

Na početku zaposlenja moraš obavijestiti poslodavca o zdravstvenom osiguranju koje si odabrao/la. U protivnom, poslodavac će te prijaviti kod zdravstvenog osiguranja Bahn-BKK, fonda zdravstvenog osiguranja grupacije DB.

Ukupno postoji preko 100 obveznih i oko 50 privatnih zdravstvenih osiguranja. Ovdje se događa da su pokrivene različite usluge. Pregled različitih društava za zdravstveno osiguranje možeš dobiti ovdje:

http://www.abc-der-krankenkassen.de/Kassenwahl.htm


End of expander content
Nesposobnost za rad

Ako ste bolesni, odmah se javite svom upravitelju. Ako ne možeš raditi dulje od tri kalendarska dana, potrebna nam je liječnička potvrda o nesposobnosti za rad. Potvrdu tvoje zdravstveno osiguranje automatski izdaje poslodavcu. Za svaki slučaj svakako zatraži liječničku potvrdu. Točan postupak za prijavu bolesti možete pronaći ovdje.

Napomena: stranici DB Planet možete pristupiti samo sa svojim aktivnim DB korisničkim računom od prvog dana rada.


End of expander content
Aktivnosti u slobodno vrijeme

Izvan posla postoji mnogo prilika za upoznavanje ljudi u novom mjestu stanovanja i za bavljenje zajedničkim hobijima, na primjer:

  • Sportski klubovi (nogomet, plivanje, gimnastika, ples...)
  • Interesne skupine (npr. izrada modela, rukotvorine, kuhanje, dobrobit životinja, ...)
  • Organizacije (npr. sindikati, političke stranke, udruge za zaštitu prirode...)
  • Obiteljske grupe (kafići u susjedstvu, dječji ured, Caritas, Diakonie, ...)
  • Vjerske ustanove (crkve, džamije, hramovi, ...)


End of expander content
Sponzorke i sponzori

Kolege volonteri iz DB-a rado će podržati tebe i tvoju obitelj u vezi s pitanjima o ovim temama. Možete zajedno vježbati njemački jezik ili vam oni mogu pomoći pri prijavi u vrtić ili ispunjavanju zahtjeva. Ako želiš upoznati sponzora ili sponzorku, obrati se izravno ispod obrasca za prijavu.


End of expander content
Osoba za kontakt

Rado te podržavamo u tvom početku u Njemačkoj. Pregled osoba za kontakt možeš pronaći ovdje: 

Postupak prijave, priznavanje stručne kvalifikacije, boravišna dozvola prije zapošljavanja i prilagodba kvalifikacija  

  • Tvoj lokalni regruter 
  • Tvoj poslovni partner za ljudske resurse
  • Tvoje rukovodstvo 

Ugovor o radu 

  • Tvoj poslovni partner za ljudske resurse

Prijenos tvoje vize u boravišnu dozvolu u Njemačkoj, savjetovanje o djelomičnom priznanju tvoje stručne kvalifikacije 

Podrška Global Mobility 

Telefon: +4930 297 1048 

E-pošta: global.mobility@deutschebahn.com  

Podrška s imigracijskim uredom, podrška u pronalaženju smještaja kao i pitanja o integraciji i multikulturalnom suživotu 

Socijalna i kulturna integracija – projekt SUKI
Telefon:069 809076-288(od ponedjeljka do petka od 8:00 do 15:00 sati)
E-pošta: suki@stiftungsfamilie.de 

End of expander content