Már hazaértél?

Article: Már hazaértél?

Németországban telepedsz le

Amint Németországba érkezésed után leküzdötted az első bürokratikus akadályokat, bőven lesz időd a beilleszkedésre és a német kultúra jobb megismerésére. A következő hetekben azonban teljesítened kell tartania néhány formaságot.

Vízum és letelepedési engedély

Ha nemzeti vízummal rendelkezel, azt legalább 4-6 héttel a lejárat előtt át kell alakítani letelepedési engedéllyé. A letelepedési engedélyt a lakóhelyed szerinti idegenrendészeti hatóságnál kell kérelmezned. A hatóságkereső segítségével megtudhatod, hogy melyik idegenrendészeti hatóság illetékességébe tartozol. Ha bármilyen kérdésed vagy problémád van a jelentkezési folyamattal kapcsolatban, fordulj a SUKI-hoz.


End of expander content
Nyelv

Hogy megkönnyítsük a némettanulás megkezdését, további nyelvtanfolyamokat kínálunk neked. Ez lehetővé teszi, hogy továbbfejleszd a német nyelvtudásod. Együtt fogjuk kiválasztani a neked leginkább megfelelő nyelvtanfolyamot, amely segít megtenni az első lépéseket a DB-nél.  
A DB leendő alkalmazottainak szóló nyelvi kínálatunk általános nyelvi és vasútspecifikus nyelvtanfolyamokat tartalmaz különböző formátumokban, többek között online, személyes és WBT (webalapú) képzés formájában: 

Általános nyelvtanfolyamok  

  • Online nyelvtanfolyamok a származási országokban, helyi együttműködő partnereink segítségével 
  • Nyelvi képesítés a Goethe Intézettel együttműködésben (A1-től C1-ig; WBT) 
  • Önképzés a Speexxen keresztül (A1-től C1-ig; 6 hónapos hozzáférés) 

Speciális és vasútspecifikus tanfolyamok – Online  

  • Nyelvi alkalmasság a mindennapi munkához – A1-C1  

Ezenkívül itt áttekintheted az ingyenes online tanfolyamokat, amelyek segíthetnek a német nyelvtanulásban: 

Néhány YouTube-csatorna:  

End of expander content
Elismerés

Iskolai végzettségek: Ha Németországban szeretnéd elkezdeni a képzést, akkor előfordulhat, hogy el kell ismertetni az iskolai végzettségedet. Az érettségi bizonyítvány elismerése az adott szövetségi állam oktatási hatóságának illetékessége.

Akadémiai fokozatok: Ha külföldi egyetemen végezted tanulmányaidat, ellenőrizheted, hogy a diplomád összehasonlítható-e egy német diplomával. Az Anabin adatbázisban megtalálhatod a külföldi egyetemet, és ellenőrizheted, hogy az megfelel-e egy német egyetemnek (státusz: H+). Fontos, hogy az egyetemed (státusz: H+) és diplomád (státusz: egyenértékű vagy hasonló) szerepeljen az Anabinban.

Szakképzés: Külföldi szakképesítéssel rendelkezel? Ha Németországban szabályozott szakmában szeretnél dolgozni, akkor a szakképzést az illetékes szakmai kamarának el kell ismernie.

Az Ipari és Kereskedelmi Kamara (IHK) szakmáiért az IHK FOSA (Foreign Skills Approval) felelős. A kézműves kamarához tartozó szakmák esetében a helyi kézműves kamaránál történő elismerés szükséges.

End of expander content


A németországi munkavégzés szervezeti vonatkozásai

Lakhatás és költözés

Németországban nem mindig könnyű szállást találni. Annak érdekében, hogy Ön ne maradjon magára a lakáskeresés során, a DB hosszú távú együttműködési megállapodásokat kötött olyan partnerekkel, akik lakásukat a DB alkalmazottainak ajánlják fel. Az alábbi linken elérheted a rendelkezésre álló lakások teljes listáját. 

Lehetőséged van arra is, hogy a DB Schenkeren keresztül privát költöztetést rendelj meg. A témában itt találhatsz fontos információkat.


End of expander content
Óvoda, iskola, oktatás

Fontos, hogy időben gondoskodj az óvodai helyről, az iskolakezdésről vagy az iskolaváltásról. Hasznos tippeket és információkat az óvodáról, az iskoláról és az elérhető képzésekről szóló tájékoztatókban, valamint a családoknak szóló ellenőrző listában találhatsz.


End of expander content
Hatóságok

A Németországba való megérkezés után fel kell venned a kapcsolatot a hatóságokkal, és némi bürokráciával is találkozni fogsz. Ha például segítségre van szükséged a bankszámlanyitáshoz vagy a lakossági nyilvántartónál való regisztrációhoz, jelentkezz be a SUKI szociális segítő programjába. A SUKI csapata digitálisan vagy a helyszínen segít majd neked, és végigvezet az első lépéseken.

Az adóhatóságnak gyakran kell egy kis idő ahhoz, hogy besoroljon téged a megfelelő jövedelemadó-osztályba. Annak érdekében, hogy már az első munkanapodon a megfelelő jövedelemadó-osztályba kerülj, töltsd ki jó előre a jövedelemadó-jellemzők lekérdezésére szolgáló nyomtatványt, és küldd vissza a bérszámfejtési osztályra. Így elkerülheted, hogy túl sok adót kelljen fizetned.


End of expander content
Adóbevallás

Ahhoz, hogy a befizetett adó egy részét visszakapd, érdemes adóbevallást benyújtani. Az adóbevallással kapcsolatos fontos információkat a SUKI letöltési területen találhatod.


End of expander content
Szerződések és számlák

Mindig ellenőrizd hogy mi a számla tárgya. A számlákat és a hivatalos leveleket mindig azonnal nyisd ki. Ha elmulasztod a határidőket, előfordulhat, hogy rá kell fizetned!


End of expander content
Egészségbiztosítás

Munkaviszonyod kezdetén tájékoztatnod kell munkáltatódat az általad választott egészségbiztosítási pénztárról. Egyébként a regisztrációt a munkáltató végzi a Bahn-BKK egészségbiztosítási pénztárnál, a DB Csoport vállalati egészségbiztosítási pénztáránál.

Összesen több mint 100 törvényes és körülbelül 50 magán egészségbiztosítási pénztár van. Előfordul, hogy különböző szolgáltatásokra nyújtanak fedezetet. A különböző egészségbiztosítási pénztárakat itt tekintheted át:

http://www.abc-der-krankenkassen.de/Kassenwahl.htm


End of expander content
Munkaképtelenség

Ha megbetegszel, azonnal jelentsd be a felettesednek. Ha három naptári napnál hosszabb ideig munkaképtelen, orvosi igazolásra van szükségünk a munkaképtelenségről. Ezt az egészségbiztosítási pénztár automatikusan elküldi a munkáltatónak. Kérjük, a biztonság kedvéért mindenképpen nyújtsd be az igazolást. A betegség bejelentésének pontos folyamatáról itt olvashatsz. 

Megjegyzés: A DB Planet oldalra csak aktív DB felhasználói fiókkal léphetsz be, az első munkanapodtól kezdve. 

End of expander content
Szabadidős tevékenységek

A munka mellett számos lehetőség van arra, hogy megismerkedj az új lakóhelyed környékén élőkkel, és például közös hobbikat találjatok:

  • Sportklubok (foci, úszás, torna, tánc stb.)
  • Érdeklődési csoportok (makettezés, kézművesség, főzés, állatvédelem stb.)
  • Szervezetek (szakszervezetek, politikai pártok, természetvédelmi egyesületek stb.)
  • Családi csoportok (környékbeli kávézók, gyermekiroda, Caritas, diakónia stb.)
  • Vallási intézmények (egyházak, mecsetek, templomok stb.)


End of expander content
Mentorok

A DB alkalmazottai önkéntesen támogatnak téged és családodat, hogy eligazodj a fontos témákkal kapcsolatos kérdésekben. Együtt gyakorolhatjátok a német nyelvet, illetve segíthetnek beiratkozni az óvodába vagy kitölteni egy jelentkezési lapot. Ha szeretnél találkozni egy mentorral, jelentkezz közvetlenül a regisztrációs űrlapon.


End of expander content
Kapcsolattartó

Örömmel támogatunk a németországi élet megkezdésében! A kapcsolattartók áttekintését itt találhatod: 

Jelentkezési folyamat, a szakmai képesítésed elismerése, tartózkodási engedély igénylése a munkavállalás megkezdése és a konformitásigazolás megszerzése előtt  

  • Helyi toborzód 
  • HR üzleti partnered
  • Felettesed 

Munkaszerződés 

  • HR üzleti partnered

Vízumod átváltása németországi tartózkodási engedélyre, tanácsadás a szakmai képesítésed részleges elismerésével kapcsolatban 

Globális mobilitási ügyfélszolgálat 

Telefonszám: +49 160 92394809 

e-mail: global.mobility@deutschebahn.com  

Támogatás az idegenrendészeti hatóságoknál való ügyintézésben, a szálláskeresésben, valamint az integráció és a multikulturális együttélés témakörét érintő ügyekben 

Szociális és kulturális integráció – SUKI projekt 
Telefonszám:  069 809076-288(hétfőtől péntekig 8:00 és 15:00 óra között) 
E-mail:  suki@stiftungsfamilie.de 

End of expander content