Ви вже вдома?

Article: Ви вже вдома?

Ви оселилися в Німеччині

Після того, як ви подолаєте перші бюрократичні перепони після прибуття до Німеччини, у вас буде більше часу, щоб облаштуватися і ближче познайомитися з німецькою культурою. Проте протягом наступних кількох тижнів вам слід дотриматися кількох формальностей.

Віза & Посвідка на проживання

Якщо у вас є національна віза, її слід обміняти на посвідку на проживання щонайменше за 4—6 тижнів до закінчення терміну дії. Заяву на отримання посвідки на проживання потрібно подати до відомства в справах іноземців за місцем проживання. Скористайтеся пошуковою системою, щоб з'ясувати, яке відомство в справах іноземців потрібне саме вам. Якщо у вас виникли питання щодо процесу подання заявки або з ним виникли проблеми, будь ласка, зв'яжіться із SUKI.


End of expander content
Мова

Щоб допомогти вам почати вивчати німецьку, ми раді запропонувати вам додаткові мовні курси. Це дозволить вам надалі покращувати свої знання німецької мови. Разом з вами ми визначаємо мовний курс, який підходить саме вам і необхідний для початку роботи в DB.  
Наша мовна пропозиція для майбутніх працівників DB включає загальні мовні курси та курси з вивчення залізничної тематики у різних форматах, серед яких онлайн, очна форма та WBT (вебнавчання): 

Загальні мовні курси 

  • Мовні онлайн-курси у відповідній країні проживання з нашими місцевими партнерами 
  • Мовна підготовка у співпраці з Goethe-Institut (для А1—С1; WBT) 
  • Самостійне навчання через Speexx (для А1—С1; 6-місячний доступ) 

Спеціалізовані та залізничні курси — Онлайн 

  • Мовна придатність для повсякденної роботи — A1—C1  

Крім того, тут ви можете знайти огляд безкоштовних онлайн-курсів, які допоможуть вам вивчити німецьку мову: 

Приклади каналів на YouTube: 

End of expander content
Визнання

Атестат про повну загальну середню освіту: якщо ви хочете розпочати навчання в Німеччині, можливо, вам доведеться визнати ваш атестат про повну загальну середню освіту. Ваш атестат про повну загальну середню освіту може бути визнаний державним органом освіти у відповідній федеральній землі.

Вчені ступені: якщо ви закінчили навчання в іноземному університеті, ви можете перевірити, чи можна порівняти ваш диплом із німецьким. У базі даних Anabin ви можете знайти свій іноземний університет і перевірити, чи відповідає він якомусь німецькому університету (статус: H+). Важливо, щоб ваш університет (зі статусом: H+) і ваш ступінь (зі статусом: еквівалентний або порівнянний) були вказані в Anabin.

Професійне навчання: чи маєте ви іноземну професійну кваліфікацію? Якщо ви хочете працювати за регламентованою професією в Німеччині, ви повинні мати професійну освіту, визнану компетентною професійною палатою.

За професії Торгово-промислової палати (IHK) відповідає IHK FOSA (Foreign Skills Approval). Для професій, які закріплені за ремісничою палатою, необхідне визнання в місцевій ремісничій палаті.

End of expander content


Організаційні аспекти роботи в Німеччині

Постійне житло, переїзд

Знайти житло в Німеччині не завжди легко. Щоб гарантувати, що ви не залишились напризволяще під час пошуку житла, DB уклав довгострокові угоди про співпрацю з партнерами, які вважають за краще пропонувати свої квартири саме працівникам DB. Ви можете знайти огляд усіх доступних квартир за наступним посиланням

Ви також можете замовити приватний переїзд через DB Schenker. Ви можете знайти важливу інформацію тут.


End of expander content
Дитячий садок, школа, навчання

Важливо вчасно подбати про місце в дитячому садку, початок навчання або зміну школи. Поради та інформацію можна знайти в інформаційних листах про дитячий садок, школу та навчання, а також у контрольному списку для батьків.


End of expander content
Органи влади

Ваші перші кроки в Німеччині також будуть пов'язані з великою кількістю контактів з офіційними інстанціями та бюрократією. Якщо, наприклад, вам потрібна допомога у відкритті банківського рахунку або реєстрації в паспортному столі, ви можете зареєструватися в програмі соціальних робітників SUKI. Команда SUKI може підтримати вас в цифровому форматі або на місці і провести вас через перші кроки.

Податковим службам часто потрібен певний час, щоб віднести вас до категорії платників податку на заробітну плату. Для того, щоб переконатися, що в перший робочий день вам буде встановлено правильну категорію платника податків, ми надаємо вам форму запиту податкових характеристик, яку ви можете заповнити заздалегідь і повернути у відділ розрахунку заробітної плати. Таким чином ви уникнете зайвих податкових відрахувань.


End of expander content
Податкова декларація

Щоб повернути частину сплаченого податку, варто подати податкову декларацію. Важливу інформацію про податкові декларації можна знайти в розділі завантаження SUKI.


End of expander content
Контракти та рахунки

Ви повинні регулярно перевіряти списання. Завжди відкривайте рахунки та офіційну пошту одним і тим самим способом. Якщо ви пропустите встановлені строки, можливо, вам доведеться доплатити.


End of expander content
Лікарняна каса

На початку працевлаштування ви повинні повідомити роботодавця про обрану вами лікарняну касу. В іншому випадку реєстрація здійснюється роботодавцем у лікарняній касі Bahn-BKK, лікарняній касі групи компаній DB.

Загалом існує понад 100 державних і близько 50 приватних лікарняних кас. Тут покриваються різні послуги. Огляд різних лікарняних кас можна знайти тут:

http://www.abc-der-krankenkassen.de/Kassenwahl.htm


End of expander content
Непрацездатність

Якщо ви захворіли, негайно повідомте про це свого керівника. Якщо ви не можете працювати більше трьох календарних днів, ми вимагаємо довідку від лікаря про непрацездатність. Вона автоматично надсилається роботодавцю вашою лікарняною касою. Будь ласка, про всяк випадок попросіть надати вам медичну довідку для підтвердження достовірності. Точний процес повідомлення про хворобу можна знайти тут

Примітка. Ви можете отримати доступ до сторінки DB Planet лише з активним обліковим записом користувача DB з першого дня роботи. 

End of expander content
Пропозиції для дозвілля

Окрім роботи, є багато можливостей познайомитися з людьми на новому місці проживання, наприклад, мати спільні хобі:

  • Спортивні клуби (футбол, плавання, гімнастика, танці...)
  • Групи за інтересами (наприклад, моделювання, ремесла, кулінарія, захист тварин, ...)
  • Організації (наприклад, профспілки, політичні партії, природоохоронні асоціації...)
  • Сімейні групи (районні кафе, служба у справах дітей, Карітас, дияконія, ...)
  • Релігійні установи (церкви, мечеті, храми, ...)


End of expander content
Куратори і кураторки

Колеги-добровольці з DB охоче допоможуть вам і вашій родині з цими питаннями. Ви можете разом практикувати німецьку мову, або ж вони допоможуть вам записатись до дитячого садочка чи заповнити заяву. Якщо ви зацікавлені в зустрічі з куратором або кураторкою, будь ласка, зв'яжіться з нами безпосередньо через реєстраційну форму.


End of expander content
Контактна особа

Ми будемо раді підтримати вас у вашому старті в Німеччині. Ви можете знайти огляд контактних осіб тут: 

Процес подання заяви, визнання вашої професійної кваліфікації, посвідка на проживання до працевлаштування та адаптаційна кваліфікація 

  • Ваш місцевий спеціаліст із найму 
  • Ваш діловий партнер по роботі з персоналом
  • Ваш керівник 

Трудовий договір 

  • Ваш діловий партнер по роботі з персоналом

Переоформлення вашої візи на посвідку на проживання в Німеччині, консультація щодо часткового визнання вашої професійної кваліфікації 

Служба підтримки глобальної мобільності 

Телефон: +4930 297 1048 

Ел. пошта: global.mobility@deutschebahn.com  

Підтримка у відомстві в справах іноземці, у пошуку житла, а також у вирішенні питань щодо інтеграції та мультикультурного співіснування 

Соціальна та культурна інтеграція — проєкт SUKI
Телефон:  069 809076-288 (з понеділка по п'ятницю з 8:00 до 15:00)
Електронна пошта:  suki@stiftungsfamilie.de 

End of expander content