Gestionarea canalelor oficiale

Gestionarea canalelor oficiale

În primele zile petrecute în Germania, va trebui să te prezinți la numeroase întâlniri cu autoritățile. De regulă, trebuie să respecți următoarea ordine:

1. Înregistrarea la Oficiul de evidență a populației
După intrarea în Germania, trebuie să te înregistrezi la Oficiul de evidență a populației de la noul domiciliu în termen de 14 zile O primă întâlnire este programată automat pentru tine și poate fi găsită în programul tău de onboarding.

Pentru a te înregistra, vei avea nevoie, de obicei, de următoarele documente, care pot varia ușor în funcție de Oficiul de evidență a populației (Einwohnermeldeamt):

  • Document de identificare, cum ar fi pașaportul sau cartea de identitate
  • Formularul de cerere/înregistrare, pe care îl poți obține, de obicei, de pe pagina de internet a Oficiului local de evidență a populației
  • O confirmare a proprietaruluisemnată
  • dacă este cazul, certificatul de căsătorie, certificatul de naștere al copilului

2.Deschiderea contului bancar
Dacă vii dintr-o țară terță (sau dintr-o țară din UE care nu face parte din spațiul SEPA și din zona euro) și nu ai încă un cont bancar în Germania, vei avea nevoie de un cont bancar german pentru a-ți primi salariul. Poți deschide acest cont la banca pe care o alegi numai după ce te-ai înregistrat cu succes la Oficiul de evidență a populației. Un partener DB Plus este Sparda Bank, unde poți deschide un cont fără probleme.

3. Preschimbă-ți viza în permis de ședere la Oficiul pentru străini (nu este relevant pentru cetățenii UE/SEE)
Dacă ai o viză națională, aceasta trebuie preschimbată în permis de ședere cu cel puțin 6 săptămâni înainte de expirarea ei. Trebuie să soliciți permisul de ședere la Oficiul pentru emigranți de la locul de reședință. Folosește instrumentul de căutare a autorităților pentru a afla care este Oficiul pentru emigranți responsabil de tine. În cazul în care ai întrebări sau probleme legate de procesul de depunere a cererilor, te rugăm să contactezi SUKI. Echipa SUKI va fi bucuroasă să te ajute cu solicitarea permisului de ședere.

Poți găsi informații importante în acest sens în broșura noastră de bun venit.