Savladavanje administrativnih procedura

Savladavanje administrativnih procedura

U prvih nekoliko dana u Njemačkoj, morat ćete ići na mnoge sastanke s organima vlasti. U pravilu se morate pridržavati sljedećeg redoslijeda:

1. Vaša registracija u Uredu za registraciju stanovnika
Nakon ulaska u Njemačku, morate se registrirati u roku od 14 dana u Uredu za registraciju stanovnika u vašem novom mjestu prebivališta. Prvi termin će biti dogovoren za vas automatski i može se naći u vašem planu za "ukrcavanje" u radni odnos.

Za registraciju obično su vam potrebni sljedeći dokumenti, koji se mogu neznatno razlikovati ovisno o uredu za registraciju:

  • identifikacioni dokument kao što je pasoš ili lična karta
  • obrazac za prijavu/registraciju koji se obično može dobiti na početnoj stranici vašeg ureda za registraciju u mjestu vašeg prebivališta
  • potpisana potvrda stanodavca
  • eventualno vjenčani list, rodni list djeteta

2. Otvaranje bankovnog računa
Ako dolazite iz treće zemlje (ili zemlje EU izvan SEPA područja i Eurozone) i još nemate bankovni račun u Njemačkoj, račun u njemačkoj banci će vam biti potreban za primanje vaše plate. Račun možete otvoriti u banci po vašem izboru tek nakon što ste se uspješno registrovali u uredu za registraciju stanovnika. DB Plus partner je Sparda Banka, kod koje možete lako otvoriti račun.

3. Prebacivanje vaše vize na boravišnu dozvolu u uredu za imigraciju (nije relevantno za državljane EU/EEA)
Ako imate nacionalnu vizu, trebalo bi jeprenijeti u boravišnu dozvolu najmanje 6 sedmica prije isteka boravišne vize. Zahtjev za boravišnu dozvolu morate podnijeti u uredu za imigraciju u vašem mjestu prebivališta. Možete koristiti Pretraživač organa vlasti da saznate koji organ za strance je nadležan za vas Ako imate bilo kakvih pitanja ili problema sa podnošenjem zahtjeva, kontaktirajte SUKI. SUKI tim će vam rado pomoći da se prijavite za boravišnu dozvolu.

Važne informacije o tome naći ćete u našoj brošuri dobrodošlice.