Ești încă în străinătate?

Article: Ești încă în străinătate?

Bine ai venit în echipa DB! Așteptăm cu nerăbdare să te primim în familia Bahn. Totuși, înainte de prima zi de muncă, există câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare. Te vom ghida cu plăcere pas cu pas prin diferitele puncte:  

Pregătiri

Învață germană

Pentru începutul tău la DB, ai nevoie, de obicei, de cunoștințe suficiente de limba germană, care pot varia în funcție de post.

Solicitarea unei vize

Litere colorate

Dacă nu ești cetățean al unei țări din UE sau SEE, te rugăm să te asigurați că ai o viză de muncă valabilă înainte de a-ți începe activitatea.

Dacă ești cetățean al unei țări din UE, nu ai nevoie de viză sau de permis de ședere pentru a lucra.


Mutarea în Germania

Când te muți în locuință, asigură-te că primești o confirmare din partea proprietarului. În plus, notează-ți numărul autorizației de închiriere al locuinței în care stai.


Gestionarea canalelor oficiale

În primele câteva zile în Germania, vei avea probabil mai multe întâlniri cu autoritățile. În mod normal, trebuie să respecți următoarea ordine:
1. Te înregistrezi la Oficiul de evidență a populației.
2. Îți deschizi un cont bancar.
3. Soliciți preschimbarea vizei în permis de ședere la Oficiul pentru străini (nu este relevant pentru cetățenii UE/SEE).

Poți găsi informații importante în acest sens în broșura noastră de bun venit.



Pentru începutul vieții tale în Germania

Pentru a-ți pregăti sosirea în Germania și pentru a-ți face integrarea mai ușoară, am sintetizat cele mai importante informații privind pregătirea pentru prima zi de lucru.

Învață germană

Pentru a-ți facilita începerea studiului limbii germane, îți oferim cursuri de limbă inițiale în țara ta de origine. Acest lucru îți permite să începi să înveți limba germană înainte de a ajunge în Germania. Împreună cu tine, identificăm cursul de limbă care ți se potrivește și de care ai nevoie pentru a începe la DB.
Oferta noastră de cursuri de limbi străine pentru viitorii angajați DB include cursuri de limbă generală și cursuri de limbă specifice căilor ferate în diferite formate, inclusiv online, față în față și WBT (web-based training):


Cursuri generale de limbi străine

  • Cursuri de limbi străine online în țara de origine respectivă cu partenerii noștri de cooperare locală
  • Calificarea lingvistică în cooperare cu Goethe-Institut (pentru A1 până la C1; WBT)
  • Studiu individual prin Speexx (pentru A1 până la C1; acces pe 6 luni)

Cursuri de specialitate și specifice domeniului feroviar - Online

  • Adaptare lingvistică la viața profesională de zi cu zi - A1-C1

În plus, poți găsi o prezentare generală a cursurilor online gratuite care te pot ajuta să înveți limba germană:

Exemple de canale YouTube:

End of expander content
Litere colorate Solicitarea unei vize

Pentru cetățenii UE și SEE: Dacă ești cetățean al UE/SEE, beneficiezi de dreptul la libera circulație a lucrătorilor în țările UE. Aceasta înseamnă că nu ai nevoie de viză pentru a lucra în aceste țări. Acest lucru este valabil atât pentru cetățenii Uniunii Europene, cât și pentru cei din statele membre ale SEE.

Nu este necesară nicio viză pentru începerea activității la DB în Germania, deoarece Germania este membră a Uniunii Europene. Cetățenii din UE și din statele SEE pot lucra în Germania fără viză.
Statele membre ale UE (Uniunea Europeană) sunt: Belgia, Bulgaria, Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Croația, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria, Polonia, Portugalia, România, Suedia, Slovacia, Slovenia, Spania, Republica Cehă, Ungaria și Cipru.

Statele membre ale SEE (Spațiul Economic European) sunt: Statele membre ale Uniunii Europene, precum și Islanda, Liechtenstein și Norvegia

Pentru angajații din țări terțe: Cu toate acestea, cetățenii din țări terțe, adică din state care nu fac parte din UE/SEE, au nevoie de un permis de ședere valabil care să le permită să lucreze în Germania. În Germania există atât permise de ședere temporară, cât și permanentă. Viza potrivită pentru tine depinde de calificările tale profesionale, de experiența profesională și de viitorul loc de muncă. Recrutorul tău local te va ajuta să alegi viza potrivită. Poți găsi o prezentare generală a diferitelor tipuri de vize, de ex., pe site-ul web " Make It in Germany".

Pentru a te ajuta la completarea formularelor de viză VIDEX, poți găsi la acest LINK ajutoare de completare în diferite limbi. Suntem mereu în curs de a extinde această ofertă.   

Dacă ai nevoie de recunoașterea calificării profesionale pentru viză:  

În multe cazuri, recunoașterea diplomei tale este o condiție prealabilă pentru obținerea vizei. În cazul în care diploma ta nu a fost încă recunoscută (complet), vom fi bucuroși să te sprijinim înainte și în timpul procesului de recunoaștere. Poți găsi aici o prezentare generală a procesului de recunoaștere și a persoanelor de contact relevante. Aici poți găsi informații despre procesul de recunoaștere. Poți găsi aici o prezentare generală a persoanelor de contact relevante.


End of expander content
Mutarea în Germania

Germania este o țară diversă și are multe de oferit. Pentru a te ajuta să te simți rapid ca acasă, am adunat câteva informații despre Germania. Dacă dorești mai multe informații despre viitoarea ta țară de origine, de exemplu despre cum să îți deschizi un cont bancar sau despre structura sistemului german de asigurări sociale, am pregătit o broșură pentru tine. 

Găsirea unei cazări inițiale în Germania poate fi foarte dificilă din străinătate. Prin urmare, o locuință temporară care este deja mobilată și în care te poți instala pentru prima dată este adesea potrivită.  

Cazare temporară la DB

În prezent, apartamentele DB sunt disponibile pentru închiriere pe termen scurt în șase orașe. În cazul tuturor apartamentelor DB, beneficiezi de o perioadă de închiriere deosebit de flexibilă și de o perioadă scurtă de preaviz de numai o lună. Poți găsi mai multe informații aici

Când te muți în locuință, asigură-te că primești o confirmare din partea proprietarului. În plus, notează-ți numărul autorizației de închiriere al locuinței în care stai 

Gestionarea canalelor oficiale 

În primele zile petrecute în Germania, probabil că va trebui să participi la numeroase întâlniri cu autoritățile. În primele zile petrecute în Germania, va trebui să te prezinți la numeroase întâlniri cu autoritățile. De regulă, trebuie să respecți următoarea ordine: 
 
1. Înregistrarea la Oficiul de evidență a populației: 
După intrarea în Germania, trebuie să te înregistrezi la Oficiul de evidență a populației de la noul domiciliu în termen de 14 zile. O primă întâlnire este programată automat pentru tine și poate fi găsită în programul tău de onboarding.  
Pentru a te înregistra, vei avea nevoie, de obicei, de următoarele documente, care pot varia ușor în funcție de Oficiul de evidență a populației (Einwohnermeldeamt): 

  • Document de identificare, cum ar fi pașaportul sau cartea de identitate 
  • Formularul de cerere/înregistrare, pe care îl poți obține, de obicei, de pe pagina de internet a Oficiului local de evidență a populației 
  • O confirmare a proprietaruluisemnată 

2. Deschiderea contului bancar 
Dacă vii dintr-o țară terță și nu ai încă un cont bancar în Germania, vei avea nevoie de un cont bancar german pentru a-ți primi salariul. Poți deschide acest cont la banca pe care o alegi numai după ce te-ai înregistrat cu succes la Oficiul de evidență a populației. Un partener DB Plus este Sparda Bank, unde poți deschide un cont fără probleme.  


3. Preschimbă-ți viza în permis de ședere la Oficiul pentru străini 
Dacă ai o viză națională, aceasta trebuie preschimbată în permis de ședere cu cel puțin 6 săptămâni înainte de expirarea ei. Trebuie să soliciți permisul de ședere la Oficiul pentru emigranți de la locul de reședință. Folosește instrumentul de căutare a autorităților pentru a afla care este Oficiul pentru emigranți responsabil de tine. În cazul în care ai întrebări sau probleme legate de procesul de depunere a cererilor, te rugăm să contactezi SUKI. Echipa SUKI va fi bucuroasă să te ajute cu solicitarea permisului de ședere. 

Poți găsi informații importante în acest sens în broșura noastră de bun venit. 


End of expander content
Gestionarea canalelor oficiale

În primele zile petrecute în Germania, va trebui să te prezinți la numeroase întâlniri cu autoritățile. De regulă, trebuie să respecți următoarea ordine:

1. Înregistrarea la Oficiul de evidență a populației
După intrarea în Germania, trebuie să te înregistrezi la Oficiul de evidență a populației de la noul domiciliu în termen de 14 zile O primă întâlnire este programată automat pentru tine și poate fi găsită în programul tău de onboarding.

Pentru a te înregistra, vei avea nevoie, de obicei, de următoarele documente, care pot varia ușor în funcție de Oficiul de evidență a populației (Einwohnermeldeamt):

  • Document de identificare, cum ar fi pașaportul sau cartea de identitate
  • Formularul de cerere/înregistrare, pe care îl poți obține, de obicei, de pe pagina de internet a Oficiului local de evidență a populației
  • O confirmare a proprietaruluisemnată
  • dacă este cazul, certificatul de căsătorie, certificatul de naștere al copilului

2.Deschiderea contului bancar
Dacă vii dintr-o țară terță (sau dintr-o țară din UE care nu face parte din spațiul SEPA și din zona euro) și nu ai încă un cont bancar în Germania, vei avea nevoie de un cont bancar german pentru a-ți primi salariul. Poți deschide acest cont la banca pe care o alegi numai după ce te-ai înregistrat cu succes la Oficiul de evidență a populației. Un partener DB Plus este Sparda Bank, unde poți deschide un cont fără probleme.

3. Preschimbă-ți viza în permis de ședere la Oficiul pentru străini (nu este relevant pentru cetățenii UE/SEE)
Dacă ai o viză națională, aceasta trebuie preschimbată în permis de ședere cu cel puțin 6 săptămâni înainte de expirarea ei. Trebuie să soliciți permisul de ședere la Oficiul pentru emigranți de la locul de reședință. Folosește instrumentul de căutare a autorităților pentru a afla care este Oficiul pentru emigranți responsabil de tine. În cazul în care ai întrebări sau probleme legate de procesul de depunere a cererilor, te rugăm să contactezi SUKI. Echipa SUKI va fi bucuroasă să te ajute cu solicitarea permisului de ședere.

Poți găsi informații importante în acest sens în broșura noastră de bun venit.


End of expander content
Persoana ta de contact

Suntem bucuroși să te sprijinim la început în Germania. Poți găsi aici o prezentare generală a persoanelor de contact relevante:

Procesul de aplicare, recunoașterea calificării profesionale, permisul de ședere înainte de angajare și calificarea de adaptare

  • Recrutorul:tău:local:
  • Partenerul tău de afaceri în domeniul resurselor umane
  • Managerul tău direct

Contractul de muncă

  • Partenerul tău de afaceri în domeniul resurselor umane

Preschimbarea vizei tale în permis de ședere în Germania, consultanță privind recunoașterea parțială a calificării tale profesionale

Global Mobility Helpdesk
Telefon: +4930 297 1048
E-mail: global.mobility@deutschebahn.com

Asistență în relația cu Oficiul pentru străini, asistență în găsirea unei locuințe, precum și întrebări pe tema integrării și a conviețuirii multiculturale

Integrare socială și culturală - Proiectul SUKI
Telefon: 069 809076-288 (de luni până vineri, între orele 8:00 și 15:00)
E-mail: suki@stiftungsfamilie.de


End of expander content