A hivatali eljárás elsajátítása

A hivatali eljárás elsajátítása

A Németországban töltött első néhány nap során sok dolgod lesz a hatóságokkal. Általában a következő sorrendet kell követned:

1. Regisztráció a lakosság-nyilvántartási irodában
A Németországba való belépésedet követően 14 napon belül be kell jelentkezned az új lakóhelyed szerinti lakosság-nyilvántartási irodában. Az első találkozót automatikusan megszervezzük neked, és a részleteket az érkeztetési ütemtervedben találhatod.

A bejelentkezéshez általában a következő dokumentumokra van szükség, amelyek a helyi lakosság-nyilvántartási iroda követelményeinek megfelelően némileg eltérhetnek:

  • Személyazonosító okmány, például útlevél vagy személyi igazolvány
  • Jelentkezési/regisztrációs űrlap, amelyet általában a helyi lakossági nyilvántartási iroda honlapjáról szerezhetsz be
  • Aláírt lakásbérleti igazolás
  • adott esetben házassági anyakönyvi kivonat, gyermekek születési anyakönyvi kivonata

2. Bankszámlanyitás
Ha egy harmadik országból (vagy a SEPA-övezeten és az euróövezeten kívüli uniós országból) érkezel, és még nem rendelkezel bankszámlával Németországban, akkor német bankszámlát kell nyitnod ahhoz, hogy megkapd a fizetésed. Ezt csak azután nyithatod meg az általad választott banknál, hogy sikeresen regisztráltál a helyi lakossági nyilvántartási irodában. A DB Plus egyik partnere a Sparda Bank, ahol gond nélkül nyithatsz számlát.

3. A vízumod átváltása tartózkodási engedélyre az idegenrendészeti hatóságnál (EU-is/EGT-állampolgárokra nem vonatkozik)
Ha nemzeti vízummal rendelkezel, azt legalább 6 héttel a lejárta előtt tartózkodási engedélyre kell cserélni. A letelepedési engedélyt a lakóhelyed szerinti idegenrendészeti hatóságnál kell kérelmezned. A hatóságkereső segítségével megtudhatod, hogy melyik idegenrendészeti hatóság illetékességébe tartozol. Ha bármilyen kérdésed vagy problémád van a jelentkezési folyamattal kapcsolatban, fordulj a SUKI-hoz. A SUKI csapata szívesen segít neked a tartózkodási engedély benyújtásával kapcsolatban.

Erről fontos információkat találhatsz az üdvözlő brosúrában.