Principi zaštite podataka

Article: Principi zaštite podataka

Drago nam je što posjećujete našu internet stranicu i želimo vam na transparentan način objasniti da li se i kada vaši lični podaci prikupljaju i obrađuju.

Načelno je moguće koristiti našu internet stranicu bez davanja ličnih podataka. Međutim, ako želite koristiti posebne usluge naše kompanije putem naše internet stranice, obrada ličnih podataka može postati neophodna. Ako je obrada ličnih podataka neophodna, a ne postoji pravni osnov za takvu obradu (npr. implementacija ugovornog sporazuma), tražimo vaš pristanak.

Ovom napomenom vas informišemo koje vaše podatke ćemo prikupiti, kako ćemo ih koristiti i kako možete prigovoriti korišćenju podataka. Svjesni smo koliko vam je važno da pažljivo rukujete svojim ličnim podacima kada koristite naše usluge.

Ko je odgovoran za prikupljanje i obradu podataka?

 Deutsche Bahn AG, Odjel za strateški razvoj osoblja i principe za mlade talente i kvalifikacije (HDN), Potsdamer Platz 2, 10785 Berlin prikuplja i obrađuje vaše podatke kao odgovorna strana. 

Odgovorno lice za zaštitu podataka je gospođa Marein Müller. Ako imate bilo kakvih pitanja ili prijedloga o zaštiti podataka na ovoj stranici, kontaktirajte:

Deutsche Bahn AG
Strategische Personalentwicklung und Grundsätze Nachwuchskräfte und Qualifizierung (HDN)
Stichwort Datenschutz
Potsdamer Platz 2
10785 Berlin

E-mail: Nicole.Stitz@deutschebahn.com

End of expander content
Pravni osnov obrade podataka

Ukoliko dobijemo Vašu saglasnost za obradu ličnih podataka, to nam služi kao pravni osnov u skladu sa članom 6. stav 1. lit. a Opšte uredbe o zaštiti podataka.
Prilikom obrade ličnih podataka koji su potrebni za ispunjenje ugovora s vama, pravni osnov je ugovor u skladu sa članom 6. stav 1. tačka b Opšte uredbe o zaštiti podataka. Član 6 stav 1 tačka b Opšte uredbe o zaštiti podataka takođe se primjenjuje na operacije obrade koje su neophodne za provođenje predugovornih mjera, na primjer u slučajevima upita o našim proizvodima ili uslugama. 
Ako naša kompanija podliježe zakonskoj obavezi koja zahtijeva obradu ličnih podataka, kao što je ispunjenje poreskih obaveza, obrada se zasniva na članu 6. stav 1. lit. c Opšte uredbe o zaštiti podataka. 
Kako bismo stalno poboljšavali našu ponudu, čuvamo i analiziramo podatke o korišćenju iz online područja na pseudonimnoj osnovi. Pravni osnov za ovo je član 6 stav 1, slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka (njem. DSGVO).

End of expander content
Da li će podaci biti proslijeđeni?

Za realizaciju internet stranice obično je neophodno uključivanje obrađivača kojima su potrebna uputstva, npr. od operatera centara podataka ili drugih uključenih strana.

Vanjske pružatelje usluga, koji obrađuju podatke u naše ime, pažljivo biramo i s njima smo uvijek vezani samo po ugovoru. Pružatelji usluga rade po našim uputstvima, što je obezbjeđeno strogim ugovornim propisima, tehničkim i organizacijskim mjerama i dodatnim kontrolama.

U suprotnom, Vaši podaci će biti proslijeđeni samo ako ste nam dali svoju izričitu saglasnost ili ako tako nalaže zakon.

Mi ne prijenosimo podatke u treće zemlje tj. zemlje van EU/EEP ili u neku međunarodnu organizaciju osim ako za to postoje odgovarajuće garancije, U ti spadaju standardne ugovorne klauzule EU i odluka Komisije EU o adekvatnosti.

End of expander content
Koliko dugo se podaci čuvaju?

Vaše podatke čuvamo samo onoliko dugo koliko je potrebno za ispunjenje svrhe za koju su prikupljeni ili kako je predviđeno zakonom. Na primjer, u okviru ugovornog odnosa, čuvamo vaše podatke barem do potpunog raskida ugovora. Podaci se zatim čuvaju za vrijeme trajanja zakonskih perioda čuvanja.

End of expander content
Kada se primjenjuju kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u kojima se mogu čuvati lični podaci. Kolačići se mogu prenijeti na stranicu kada se ona pozove i na taj način omogućavaju dodjelu korisnika. Kolačići pomažu korisnicima da pojednostave upotrebu web lokacija.

Postoje kolačići koji su apsolutno neophodni za tehničke funkcije web stranice i kolačići koji nisu apsolutno neophodni za tehničku funkciju web stranice.

Cilj nam je da vas informišemo kako da donesete odluku za ili protiv upotrebe kolačića koji nisu apsolutno neophodni za tehničke funkcije internet stranice. Imajte na umu da ako odbijete kolačiće koji se koriste za oglašavanje, dobit ćete oglašavanje koje je manje precizno i manje prilagođeno vašim interesovanjima. Međutim, potpuno korištenje internet stranice ostaje moguće.

U ovom dijelu pružamo informacije o vrsti i obimu upotrebe kolačića na našoj internet stranici.

Korišćenje https://int-onboarding.deutschebahn.com/int-onboarding inačelno je moguće bez kolačića koji ne služe u tehničke svrhe. Možete spriječiti praćenje pomoću kolačića u vašem pretraživaču (Do-Not-Track (ne prati), Tracking-Protection-List (liste zaštite od praćenja)) ili zabraniti čuvanje kolačića treće strane. Osim toga, preporučujemo vam redovnu provjeru sačuvanih kolačića, osim ako nisu izričito željeni. 

Napomena: Ako se izbrišu svi kolačići, kolačići postavljeni za ulaganje prigovora (Opt-Out-Cookies) će također biti izbrisani; u tom slučaju, ponovo biste morali ulagati već upućene prigovore.

Napomena: Ako se izbrišu svi kolačići, kolačići postavljeni za ulaganje prigovora (Opt-Out-Cookies) će također biti izbrisani; u tom slučaju, ponovo biste morali ulagati već upućene prigovore.

Primjena Matomo (prethodno Piwik)

Koristimo uslugu analize Matomo (prethodno Piwik) na našoj internet stranici da analiziramo i redovno poboljšavamo korišćenje naše internet stranice. Ostvarene statističke rezultate koristimo za poboljšanje naše ponude i da je učinimo interesantnijom za naše korisnike. Male tekstualne datoteke (kolačići) koriste se za čuvanje podataka o tome kako koristite našu internet stranicu, uključujući IP adresu. Ovi podaci su anonimni i sačuvani na našim serverima. 

Korištenje Adobe Analyitics opcije odobreno je na osnovu člana 6. stav 1. tačka 1. slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka (DSGVO).

Vaše opcije deaktivacije: Ako se ne slažete s analizom vašeg ponašanja korišćenja, možete u bilo kojem trenutku podesiti svoj pretraživač tako da se ne mogu postaviti kolačići za analizu. Ovdje takođe možete odlučiti da li se jedinstveni kolačić za internet analizu može sačuvati u vaš pretraživač kako bi se omogućilo operateru internet stranice da prikuplja i analizira različite statističke podatke. Ako želite da se isključite, poništite izbor u polju za potvrdu da biste postavili kolačić za deaktivaciju Piwik u svoj pretraživač:

Deaktivirati Piwik (Matamoto) Tracking (praćenje)



Imajte na umu: ako potpuno izbrišete svoje kolačiće, obrisati će se i kolačić za deaktivaciju. To znači da biste morali ponovo aktivirati svoje odbijanje analize ponašanja upotrebe.

Youtube

Cilj nam je da Vam pružimo širok spektar multimedijalnih informacija. Stoga povezujemo video zapise sa YouTube-a (YouTube LLC, 901 Cherry Ave. San Bruno, CA 94066 USA). Pravni osnov za ovo je član 6 stav 1, slovo f) Opšte uredbe o zaštiti podataka (njem. DSGVO).

Povezivanje se odvija u proširenom načinu zaštite podataka ili rješenju bez kolačića, tj. tek kada se reproducira videozapis YouTube postavlja kolačiće i pikselne oznake za personalizaciju oglašavanja i rezultata pretraživanja.

Kada se YouTube videozapis reproducira, sljedeći podaci se prenose Google-u kao YouTube operateru:

  • IP adresa,
  • specifična adresa kod nas pozvane stranice,
  • preneseni identifikator pretraživača, kao i
  • sistemski datum i vrijeme poziva,
  • već postojeći kolačići putem kojih se vaš pretraživač može jasno identifikovati.

Za ovu obradu podataka odgovoran je isključivo Google kao operater YouTube-a. Nije nam poznato koji drugi podaci se obrađuju, niti na to imamo uticaja. Ostale informacije možete pronaći ovdje.

Napominjemo da Google može dobijati dodatne podatke o kolačićima koje ste već sačuvali. Obim u kojem ih Google koristi je izvan naše kontrole.

YouTube politiku privatnosti možete pronaćiovdje.  

End of expander content
Koja prava imaju korisnici?

Koja prava imaju korisnici https://int-onboarding.deutschebahn.com/int-onboarding?

  • Možete zatražiti informacije o tome koji se podaci o vama čuvaju.
  • Možete zatražiti ispravku, brisanje i ograničenje obrade (blokiranja) vaših ličnih podataka sve dok je to zakonski dozvoljeno i moguće u okviru postojećeg ugovornog odnosa.
  • Imate pravo da uložite žalbu nadzornom organu. Nadzorno tijelo odgovorno za Deutsche Bahn AG je: Berlinski povjerenik za zaštitu podataka i slobodu informisanja: Berliner Beauftragte für Datenschutz und Informationsfreiheit, Friedrichstr.219, 10969 Berlin, email: mailbox@datenschutz-berlin.de
  • Imate pravo na prenosivost podataka koje ste nam dostavili na osnovu pristanka ili ugovora (prenosivost podataka).
  • Ako ste nam dali svoj pristanak za obradu podataka, možete ga opozvati u bilo kojem trenutku na isti način na koji ste ga dali. Opoziv pristanka ne utiče na zakonitost obrade koja se vrši na osnovu pristanka do trenutka opoziva.
  • Prigovor na obradu ličnih podataka možete uložiti iz razloga koji proizilaze iz Vaše konkretne situacije, ako se obrada podataka bazira na našim legitimnim interesima ili je neophodna za obavljanje javnog zadatka.
  • Ako obrađujemo vaše podatke u svrhu izravnog oglašavanja, možete se usprotiviti ovom pristupu oglašavanja u bilo kojem trenutku s dejstvom za budućnost.

Dopis poslat poštom je dovoljan da ostvarite svoja prava. 

Deutsche Bahn AG
Potsdamer Platz 2
10785 Berlin

ili putem e-pošte na konzerndatenschutz@deutschebahn.com.

End of expander content
Ažuriranje za nove funkcionalnosti

Obavijest o zaštiti podataka prilagođavamo promijenjenim funkcionalnostima ili promijenjenim pravnim situacijama. Stoga preporučujemo da u redovnim intervalima vodite računa o obavještenju o zaštiti podataka. Ako je potreban vaš pristanak ili dijelovi obavještenja o zaštiti podataka sadrže odredbe o ugovornom odnosu s vama, promjene će se izvršiti samo uz vaš pristanak.

End of expander content

Verzija: decembar 2021.