Načela zaštite podataka

Article: Načela zaštite podataka

Drago nam je što posjećujete našu web-stranicu i želimo vam na transparentan način predočiti prikupljaju li se i obrađuju vaši osobni podaci i kada.

Naša se web-stranica općenito može koristiti bez navođenja osobnih podataka. Međutim, ako želite koristiti posebne usluge naše tvrtke putem naše web-stranice, obrada osobnih podataka može postati neophodna. Ukoliko je obrada osobnih podataka neophodna, a ne postoji pravna osnova za takvu obradu (npr. provedba ugovorne obveze), tražimo vašu privolu.

Ovom napomenom obavještavamo vas o tome koje podatke prikupljamo od vas, kako ih koristimo i kako se možete usprotiviti korištenju podataka. Svjesni smo koliko vam je važno pažljivo postupanje s vašim osobnim podacima kada koristite naše usluge.

Tko je odgovoran za prikupljanje i obradu podataka?

 Deutsche Bahn AG, Odjel za strateški razvoj ljudskih potencijala i načela mladih talenata i kvalifikacija (HDN), Potsdamer Platz 2, 10785 Berlin, prikuplja i obrađuje vaše podatke kao odgovorna strana. 

Imenovana službenica za zaštitu podataka je gđa Marein Müller. Ako na ovoj stranici imate bilo kakva pitanja ili prijedloge u vezi sa zaštitom podataka, obratite se:

Deutsche Bahn AG
Odjel za strateški razvoj ljudskih potencijala i načela mladih talenata i kvalifikacija (HDN)
Ključna riječ: Zaštita podataka
Potsdamer Platz 2
10785 Berlin

E-pošta: Nicole.Stitz@deutschebahn.com

End of expander content
Pravna osnova obrade podataka

Ukoliko dobijemo vašu privolu za obradu osobnih podataka, to služi kao pravna osnova u skladu s člankom 6. stavkom 1. točkom (a) DSVGO-a (Opće uredbe o zaštiti podataka).
Prilikom obrade osobnih podataka koji su potrebni za izvršenje ugovora s vama, ugovor u skladu s člankom 6 (1) (b) DSVGO-a (Opće uredbe o zaštiti podataka) je pravna osnova. Članak 6 (1) (b) DSVGO-a (Opće uredbe o zaštiti podataka) primjenjuje se i na postupke obrade koji su potrebni za provedbu predugovornih mjera, na primjer u slučajevima upita o našim proizvodima ili uslugama. 
Ako naša tvrtka podliježe zakonskoj obvezi koja zahtijeva obradu osobnih podataka, kao što je ispunjavanje poreznih obveza, obrada se temelji na čl. 6 stavku 1 točki c DSVGO-a (Opće uredbe o zaštiti podataka). 
Kako bismo stalno poboljšavali našu ponudu, podatke o korištenju s internetskog područja pohranjujemo i analiziramo na pseudonimnoj osnovi. Pravna osnova za to je čl. 6 stavak 1 f) DSVGO-a (Opće uredbe o zaštiti podataka).

End of expander content
Hoće li se podaci prosljeđivati?

Pružanje web-stranice obično zahtijeva uključivanje obrađivača za obradu podataka, kao što su operatori podatkovnih centara.

Vanjske pružatelje usluga koji obrađuju podatke u naše ime pažljivo odabiremo i strogo su ugovorno obvezani. Pružatelji usluga rade prema našim uputama, što je osigurano strogim ugovornim propisima, tehničkim i organizacijskim mjerama i dodatnim kontrolama.

Nadalje, vaši će se podaci prenositi samo ako ste nam dali izričitu privolu za to ili na temelju zakonskog propisa.

Prijenos u treće zemlje izvan EU-a/EGP-a ili u međunarodnu organizaciju ne odvija se ako ne postoje odgovarajuća jamstva. Među njima su standardne ugovorne klauzule EU-a i odluka Europske komisije o primjerenosti.

End of expander content
Koliko dugo će vaši podaci biti pohranjeni?

Vaše podatke pohranjujemo samo onoliko dugo koliko je potrebno za ispunjenje svrhe za koju su prikupljeni ili ako je to predviđeno zakonom. Na primjer, u kontekstu ugovornog odnosa, vaše podatke pohranjujemo barem do potpunog raskida ugovora. Nakon toga, podaci će se čuvati za vrijeme trajanja zakonskih razdoblja čuvanja.

End of expander content
Kada se koriste kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se mogu pohraniti osobni podaci. Kolačići se mogu prenijeti na stranicu kada se ona pozove i tako omogućiti dodjelu korisnika. Kolačići pomažu pojednostaviti korištenje web-stranica za korisnike.

Razlikujemo kolačiće koji su apsolutno neophodni za tehničke funkcije web-stranice i one kolačiće koji nisu apsolutno neophodni za tehničku funkciju web-stranice.

Želimo vam pružiti priliku da donesete informiranu odluku za ili protiv korištenja kolačića koji nisu apsolutno neophodni za tehničke funkcije web-stranice. Imajte na umu da ako odbijete kolačiće koji se koriste u reklamne svrhe, primat ćete oglašavanje koje je manje prilagođeno vašim interesima. Međutim, potpuno korištenje web-stranice ostaje moguće.

Ovdje vas obavještavamo o vrsti i opsegu korištenja kolačića na našim stranicama:

Korištenje https://int-onboarding.deutschebahn.com/int-onboarding općenito je moguće bez kolačića koji ne služe tehničkim svrhama. Stoga možete spriječiti sljedivost kolačićima u vašem pregledniku (Do-not-track, Tracking-Protection-List) ili zabraniti pohranu kolačića trećih strana. Nadalje, preporučujemo da redovito provjeravate pohranjene kolačiće, osim ako su izričito zatraženi. 

Napomena: Ako se svi kolačići izbrišu, izbrisat će se i svi postavljeni kolačići za protivljenje (Opt-Out-Cookies), tako da ćete morati ponovno primijeniti sve deklarirane prigovore.

Napomena: Ako se svi kolačići izbrišu, izbrisat će se i svi postavljeni kolačići za protivljenje (Opt-Out-Cookies), tako da ćete morati ponovno primijeniti sve deklarirane prigovore.

Upotreba Matoma (ranije Piwik)

Koristimo uslugu analize Matomo (ranije Piwik) na našoj web-stranici kako bismo mogli analizirati i redovito poboljšavati korištenje naše web-stranice. Dobivene statistike možemo koristiti kako bismo poboljšali našu ponudu i učinili je zanimljivijom za vas kao korisnika. Male tekstualne datoteke (kolačići) koriste se za pohranu podataka o tome kako koristite našu web-stranicu, uključujući vašu IP adresu. Ti se podaci anonimiziraju i pohranjuju na našim poslužiteljima. 

Pravna osnova za korištenje Matoma je čl. 6 st. 1 t. f) DSVGO-a (Opće uredbe o zaštiti podataka).

Vaše mogućnosti deaktivacije: Ako se ne slažete s analizom vašeg ponašanja pri korištenju, u bilo kojem trenutku možete postaviti preglednik tako da se ne može postaviti kolačić za analizu. Ovdje također možete odlučiti može li se jedinstveni kolačić za web-analizu pohraniti u vašem pregledniku kako bi operater web stranice mogao prikupljati i analizirati različite statističke podatke. Ako želite odustati, poništite okvir ovdje kako biste u preglednik pohranili kolačić za deaktivaciju Piwik:

Onemogući praćenje pomoću Piwika (Matamoto)



Napomena: Ako u potpunosti izbrišete kolačiće, kolačić za deaktivaciju također će se izbrisati. To znači da biste morali ponovno uložiti svoj prigovor na analizu ponašanja korisnika.

Youtube

Želimo vam pružiti širok spektar multimedijskih informacija. Zato integriramo videozapise s YouTubea (YouTube LLC, 901 Cherry Ave. San Bruno, CA 94066 SAD). Pravna osnova za to je čl. 6 st. 1 t. f) DSVGO-a (Opće uredbe o zaštiti podataka).

Integracija se odvija u proširenom načinu zaštite podataka ili rješenju bez kolačića, odnosno samo kada se videozapis reproducira YouTube postavlja kolačiće i pikselne oznake za personalizaciju rezultata oglašavanja i pretraživanja.

Kada se videozapis na YouTubeu reproducira, Googleu se kao operateru YouTubea prenose sljedeći podaci:

  • IP adresa,
  • specifična adresa stranice kojoj ste pristupili,
  • preneseni identifikator preglednika, kao i
  • sistemski datum i vrijeme pozivanja,
  • već postojeći kolačići koji se mogu koristiti za jedinstvenu identifikaciju vašeg preglednika.

Google kao operater YouTubea isključivo je odgovoran za tu obradu podataka. Koji se podaci obrađuju u ovom kontekstu izvan je našeg znanja i utjecaja. Više informacija možete pronaći ovdje.

Želimo naglasiti da Google može primiti dodatne podatke o kolačićima koje ste već pohranili. Mjera u kojoj ih Google iskorištava izvan je našeg utjecaja.

YouTubeovu izjavu o zaštiti podataka možete pronaćiovdje.  

End of expander content
Koja prava imaju korisnici?

Koja prava imaju korisnici https://int-onboarding.deutschebahn.com/int-onboarding?

  • Možete zahtijevati informacije o tome koji su podaci o vama pohranjeni.
  • Možete zatražiti ispravak, brisanje i ograničenje obrade (blokiranja) vaših osobnih podataka sve dok je to zakonski dopušteno i moguće u okviru postojećeg ugovornog odnosa.
  • Imate pravo podnijeti pritužbu nadzornom tijelu. Nadzorno tijelo nadležno za Deutsche Bahn AG je: Berliner Beauftragte für Datenschutz und Informationsfreiheit, Friedrichstr.219, 10969 Berlin, e-pošta: mailbox@datenschutz-berlin.de
  • Imate pravo na prenosivost podataka koje ste nam dostavili na temelju privole ili ugovora (prenosivost podataka).
  • Ako ste nam dali privolu za obradu podataka, možete je opozvati u bilo kojem trenutku na isti način na koji ste je dali. Opoziv privole ne utječe na zakonitost obrade koja se provodi na temelju privole do opoziva.
  • Možete se usprotiviti obradi podataka iz razloga koji proizlaze iz vaše posebne situacije ako se obrada podataka provodi na temelju naših legitimnih interesa ili je potrebna za obavljanje javne zadaće.
  • Ako obrađujemo vaše podatke u svrhe izravnog oglašavanja, možete se usprotiviti ovom pristupu oglašavanju u bilo kojem trenutku s učinkom za budućnost.

Kako biste ostvarili svoja prava, dostavite pismo poštom. 

Deutsche Bahn AG
Potsdamer Platz 2
10785 Berlin

ili e-poštom na konzerndatenschutz@deutschebahn.com.

End of expander content
Ažuriranje za nove funkcije

Obavijest o zaštiti podataka prilagođavamo promijenjenim funkcijama ili promijenjenim pravnim situacijama. Stoga preporučujemo da redovito vodite računa o obavijesti o zaštiti podataka. Ako je potrebna vaša privola ili komponente obavijesti o zaštiti podataka sadrže odredbe ugovornog odnosa s vama, promjene će se izvršiti samo uz vaš pristanak.

End of expander content

Stanje: prosinac 2021.