Dolazak u njemački jezik i kulturu

Article: Dolazak u njemački jezik i kulturu

U Njemačkoj željeznici pod jednim krovom rade ljudi iz preko 100 kultura i četiri generacije. Ova raznolikost će se nastaviti povećavati zbog društvenog i ekonomskog razvoja. Osnova dobre saradnje kao tima Njemačke željeznice je međusobno razumijevanje i radoznalost o različitim kulturnim sredinama, kao i aktivna integracija u društvo i DB grupu, posebno učenjem njemačkog jezika, kulture i njenih ljudi.

Njemački kao strani jezik – ovako vas DB podržava u učenju

U cilju unapređenja vašeg ličnog jezičkog razvoja, DB Grupa vas podržava raznim ponudama kurseva njemačkog - od opštih kurseva jezika (nivo A1-C1) preko tehničkog i željezničkog jezika u svakodnevnom radnom životu do individualne obuke. Molimo razgovarajte o tome koja je jezička kvalifikacija prava za vas i kako i kada možete početi s njom sa svojim rukovodiocem i vašim menadžerom za ljudske resurse.
 

Njemački kao strani jezik – kako i sam postati aktivan

Kako biste brzo i kvalitetno naučili njemački jezik, trebali biste ga koristiti što češće i upijati kroz različita čula: slušanje, čitanje, govor. Čvrsto integrišite njemački u svoj svakodnevni život, na primjer kroz filmove, knjige i muziku. Redovno osvježavate svoj vokabular časopisima i novinama.
 

DB također ima sljedeće prateće ponude i alate koji će vam pomoći da razumijete i koristite jezik u profesionalnom okruženju njemačke željeznice:

DB Corporate Translate

DB Corporate Translate je alat za prevođenje za sve zaposlene u DB-u koji barata s 29 jezika, od kojih 16 sadrži 30.000 DB pojmova.

End of expander content
Aplikacija za učenje jezika „Clever büffeln“

[Informacije će uslijediti nakon što aplikacija bude dostupna]

End of expander content
Bahn-ABC

Bahn-ABC je namijenjen da vas podrži u učenju pojmova vezanih za vaš rad u DB-u. Međutim, pretpostavlja se da već imate dobro opšte znanje njemačkog. Bahn-ABC ukratko sadrži najvažnije pojmove koji se odnose na Deutsche Bahn i njihova objašnjenja. Može se naći na DB Planet, za ovo se morate posebno registrovati.

End of expander content
Jezički susreti (Language Lunches)

Jezički susreti služe za uvježbavanje stranog jezika u opuštenoj atmosferi kako bi se što bolje naučio. Ako ste zainteresovani za jezičke susrete „njemački kao strani jezik“, kontaktirajte Ronalda Biebera (ronald.bieber@deutschebahn.com)

End of expander content
Jezički klub za žene (Projekat SUKI DB porodice fondacije)

Govor i vježbanje njemačkog za početnike i napredne učenike: U jezičkom klubu za žene SUKI (projekat društvene i kulturne integracije) radi se o njemačkom međusobnom razgovoru i razgovoru o opštim temama kao što su kupovina, djeca i hrana. Tom prilikom možete uspostaviti kontakt sa drugim ženama. Ova onlajn obuka ne zamjenjuje službeni kurs njemačkog i ne dobija se sertifikat. Predstavlja dodatak za bolje suočavanje sa svakodnevnim životom. Ovdje se možete registrovati za ženski jezički klub SUKI.

End of expander content


Napomena: Sve ponude (osim aplikacije "Clever büffeln") dostupne su od prvog radnog dana.