Usvajanje njemačkog jezika i kulture

Article: Usvajanje njemačkog jezika i kulture

U društvu DB pod istim krovom rade ljudi iz preko 100 kultura i četiri generacije. Ta će se raznolikost nastaviti povećavati zbog društvenih i gospodarskih kretanja. Temelj dobre suradnje kao DB tim je međusobno razumijevanje i znatiželja o različitim kulturnim pozadinama, kao i aktivna integracija u društvo i grupaciju DB, posebno kroz učenje njemačkog jezika, kulture i njezinog naroda.

Njemački kao strani jezik - Ovako vas DB podržava u učenju

Kako bi te podržala u tvom osobnom jezičnom razvoju, grupacija DB nudi ti ako je potrebno razne ponude tečajeva njemačkog jezika - od općih tečajeva jezika (razina A1-C1) preko tehničkog i željezničkog jezika u svakodnevnom radu do individualne obuke. Posavjetuj se sa svojim rukovodstvom i odjelom za upravljanje ljudskim resursima o tome koja je jezična kvalifikacija prava za tebe te kako i kada možeš početi s njom.

Njemački kao strani jezik – ovako se možeš aktivirati i sam/a

Kako bi brzo i kvalitetno naučio/la njemački jezik, trebaš ga što češće koristiti i upijati kroz različita osjetila: slušanje, čitanje, govor. Integriraj njemački jezik u svoj svakodnevni život, na primjer kroz filmove, knjige i glazbu. Časopisima i novinama redovito osvježavaj svoj vokabular.
 

DB također nudi sljedeće usluge potpore i alate koji će ti pomoći pri razumijevanju i korištenju jezika u tvom profesionalnom okruženju u društvu Deutsche Bahn:

DB Corporate Translate

DB Corporate Translate je prevoditeljski alat za sve zaposlenike DB-a koji obuhvaća 29 jezika, od kojih 16 sadržavaju 30.000 pojmova DB-a.

End of expander content
Aplikacija za učenje jezika „Clever büffeln”

[Informacije će uslijediti nakon implementacije aplikacije]

End of expander content
Željeznička terminologija

Željeznička terminologija predviđena je da ti pomogne u učenju pojmova koji se odnose na tvoj rad u DB-u. Međutim, podrazumijeva da već imaš dobro opće znanje njemačkog jezika. Željeznička terminologija ukratko sadrži najvažnije pojmove o društvu Deutsche Bahn i njihova objašnjenja. Može se pronaći na stranici DB Planet na koju se moraš zasebno prijaviti.

End of expander content
Jezični sastanci (Language Lunches)

Jezični sastanci koriste se za vježbanje stranog jezika u opuštenoj atmosferi radi boljeg učenja. Ako si zainteresiran/na za jezični sastanak „Njemački kao strani jezik”, obrati se Ronaldu Bieberu (ronald.bieber@deutschebahn.com)

End of expander content
Jezični sastanak za žene (projekt SUKI obitelji DB)

Pričanje i vježbanje njemačkog jezika za početnike i napredne polaznike: Na SUKI (projekt „Socijalna i kulturna integracija”) jezičnom sastanku za žene riječ je o međusobnom pričanju na njemačkom jeziku i razgovoru o općim temama kao što su kupovina, djeca i hrana. To ti omogućuje da se povežeš s drugim ženama. Ova online obuka ne zamjenjuje službeni tečaj njemačkog jezika i ne izdaje certifikat. Ona je dodatak za lakše suočavanje sa svakodnevnim životom. Ovdje se možeš prijaviti za jezični sastanak za žene projekta SUKI.

End of expander content
Napomena: Sve ponude (osim aplikacije "Clever büffeln") dostupne su vam od prvog radnog dana.